måndag 21 februari 2011

V.31

Frippi:
I lördags gick vi in i v.31, så här ser magen ut.

Med bebis:



Så här såg magen ut med Ebbis:



Barnet:
En liten drömmare

Genom att göra ultraljudsundersökningar på barn under längre perioder har man kunnat visa att de nu drömmer när de sover. Man tror åtminstone det, eftersom barnets ögon rör sig på samma sätt som en sovande vuxens. Undrar vad de drömmer om...

I takt med att underhudsfett fyller ut, ser huden mer rosa än röd ut. Förmodligen har inte din bebis lagt sig till rätta med huvudet nedåt, men en del barn gör det redan nu.

Mamman:
Vatten i hela kroppen

Känns dina ben svullna? Passar inte ringarna längre? Runt den här veckan är det inte ovanligt att du samlar på dig vatten framför allt i händer och fötter (de är längst ifrån hjärtat). Kroppen har bildat så mycket som 50 % mer blod och andra kroppsvätskor under graviditeten för att fylla barnets behov. En del av denna extravätska läcker in i dina vävnader. När din växande livmoder trycker på venerna i bäckenet, hindras en del av blodflödet till din underkropp. Så blodet kan inte transportera bort överflödsvätskan, utan den blir kvar i ben och fötter som svullnar. Det är oftast inte farligt alls, men för att vara på den säkra sidan tar din barnmorska ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad kan du göra för att hjälpa hjärtat? Sitt inte med benen i kors! Då hindrar du bara blodflödet ännu mer. Trä alla ringar på en kedja och bär dem runt halsen i stället. Drick mycket, rör på dig för att hålla igång cirkulationen och vila med benen upp!

2 kommentarer:

Fiffi sa...

Nu är det inte lång tid kvar!!! :D
<3

Stili sa...

Magen ser annorlunda ut nu jämfört med Ebbis. Efter att ha lyssnat på alla mina gravidkompisar och övriga "gravidkännare" så tror jag, att dömma av magens form, att det är en kille!

Kärlek till er!